DOPORUČENÍ KE ZMĚNÁM STRAVOVACÍHO REŽIMU

02.10.2009 18:48

V následujícím přehledu vám předkládám několik doporučení ke změnám stravovacího režimu. Čím více těchto doporučení využijete, tak tím více se samozřejmě přibížíte ke stavu trvalého pevného zdraví.

NĚKOLIK DOPORUČENÍ KE ZMĚNÁM STRAVOVACÍHO REŽIMU

1) PIJTE PREVÁŽNĚ CO NEJMĚKČÍ ČISTOU VODU místo alkoholu, piva, vína, kávy a čaje; 1,5-2,5 litru denně, nepijte sycené nápoje a minerální vody; káva silně překyseluje organismus! Pozor na znečištění vody těžkými kovy ze starého potrubí, chlórem a anorganickými minerály. Používejte kvalitní filtry na vodu, které umí odstranit i tvrdost vody. Voda v umělých lahvích může být při nesprávném skladování horší než z vodovodu. Doporučujeme, abyste si pořídili filtr vody pracující na principu reverzní osmózy.

2) PIJTE DŽUS, který je 100% bez přidaného cukru a v 50% jej zřeďte vodou. PIJTE DOSTATEČNĚ ! Lepší než kupovaný džus jsou čerstvě připravené šťávy na kvalitním odšťavňovači. Dobrý odšťavňovač je takový, který šťávu vytlačuje, nerozseká přitom ovoce a zeleninu na kaši (ztráta vitamínů). Pokud kupujete džusy a šťávy, dejte přednost těm ve skle.

3) VYNECHEJTE MOUČNÍKY a místo nich jezte ovoce, datle, fíky nebo hrozinky, VYHNĚTE SE PLESNIVÝM POTRAVINÁM i těm záměrně plesnivým (zejména pokud trpíte na mykózy).

4) JEZTE PĚT MENŠÍCH JÍDEL DENNĚ raději než 3 velké chody, nepřejídejte se. Snídejte. Jezte pravidelně.

5) ZREDUKUJTE KONZUMACI MLÉČNÝCH VÝROBKŮ z kravského mléka (mléko, sýr, smetana, šlehačka), vápník můžete získat z lepších zdrojů jako jsou chlorella, zelená zelenina, mandle, avokádo a sezamová semínka. JEZTE POUZE PŘÍRODNÍ BÍLÉ JOGURTY bez přísad cukru nebo sušeného mléka. Kysané mléčné výrobky v omezené míře jsou vhodné.      

6) PŘEHNANĚ NESOLTE a nejezte přespříliš prosolených potravin.

7) POTRAVINOVÉ DOPLŇKY UŽÍVEJTE S MÍROU, cíleně, zaměřte se na potravinové doplňky z čistě přírodních zdrojů (např. glukany). Zjistěte si správné dávkování, kontraindikace s léky, které užíváte; a případnou toxickou dávku, pokud existuje. Uvědomte si, že každá bylinka je droga. K trvalému užívání jsou určeny jen některé potravinové doplňky (například chlorella pyrenoidosa, štáva z lístku ječmene apod.)

8) MÉNĚ POLOTOVARŮ, KONZERV A MRAŽENÉHO JÍDLA – zaměřte se na čerstvá jídla a na syrové ovoce a zeleninu.

9) POTRAVU CO NEJMÉNĚ TEPELNĚ ZPRACOVÁVEJTE ( žádná mikrovlnná trouba, která v potravě rozkládá trávící enzymy!).

10) JÍDLO NESMAŽTE, ale pečte, vařte v páře nebo převařte.

11) JEZTE 25% MASA A 75% ZELENINY. V restauracích požadujte bezmasá jídla nebo menší porce masa i příloh. Nepřejídejte se!

12) JEZTE RYBY 3-4 KRÁT TÝDNĚ (zvláště ty, co jsou bohaté na Omega 3- losos a tuňák).

13) JEZTE VĚTŠINOU CELOZRNNÉ těstoviny, rýži a celozrnný chleba – ne bílé pečivo.

14) V RESTAURACI si objednejte jídla bez omáček a více ryb než červeného masa.

15) JEZTE BRAMBORY CO NEJMÉNĚ, velké množství brambor zabírá místo pro 75% zeleniny.

16) NEPOUŽÍVEJTE MARGARÍNY/UMĚLÉ TUKY, můžete přírodní másla, ale ne příliš.

17) KAŽDÝ DEN JEZTE ČERSTVÝ SALÁT, nejlépe bez zálivek; s trochou olivového nebo sezamového oleje, aby se vstřebaly vitamíny rozpustné v tucích.

18) JEZTE OŘECHY A SEMÍNKA, hlavně mandle, slunečnicová a sezamová semínka, ne buráky, ve kterých se drží velké množství plísní.

19) JEZTE RŮZNÉ DRUHY OVOCE , které je čerstvé, neuvařené, nezavařené, nezmražené, nesmí být nahnilé nebo dlouho nakrájené a zoxidované. Nejezte ovoce s cukrem, kvasí ve střevech.

20) POUŽÍVEJTE KOŘENÍ raději než omáčky a umělé přísady. Vhodné je např. koření od firmy Just - Nahrin.

21) PIJTE BYLINKOVÉ ČAJE BEZ CUKRU; bylinky střídejte.

22) NEPOUŽÍVEJTE UMĚLÁ SLADIDLA jako je sacharin a aspartam.

23) VŽDY KUPUJTE JÍDLA BEZ KONZERVAČNÍCH LÁTEK, UMĚLÝCH BARVIV NEBO CHEMICKÝCH LÁTEK. Preferujte čerstvou a syrovou stravu.

24) POUŽÍVEJTE CO NEJMENŠÍ MNOŽSTVÍ CHEMICKÝCH LÁTEK V ČISTÍCÍCH PROSTŘEDCÍCH A MYCÍCH PROSTŘEDCÍCH (VČETNĚ DEKORATIVNÍ KOSMETIKY A DEODORANTŮ). Pozor na freony, toluen, formaldehyd (v novém molitanu, kapaliny v autě, pesticidy, herbicidy, umělá hnojiva, barvy, vosky, bělící prostředky), propylalkohol, xylen, metylakohol, methylenchlorid, trichloretan, arzén (pesticidy, starý fén, skelný prach), polychlorované bifenyly.

25) PRAVIDELNĚ PROVÁDĚJTE DETOXIKACI STŘEV ČISTÍCÍMI KŮRAMI, raději pomalu, ne drasticky. Vhodná je chlorella - celoročně, spirulina, juka - dočasná čistící kůra.

26) CVIČTE 30-60 MINUT 3-5 KRÁT TÝDNĚ, nebo alespoň 15 minut denně.

27) NAJDĚTE SI CVIČENÍ, KTERÉ MÁTE RÁDI jako jsou procházky, jízda na kole, jízda na kolečkových bruslích, plavání, aerobik.

28) NOSTE S SEBOU ZDRAVÉ JÍDLO, AŤ VÁS NELÁKÁ KOUPIT SI RYCHLÉ A NEZDRAVÉ JÍDLO.

29) ODPOČÍVEJTE nejméně hodinu a půl denně. Odpočívejte tak, jak vám to nejvíc vyhovuje. Pokud máte sedavé zaměstnání, možná pro vás bude odpočinkem práce na zahrádce nebo sport. Naučte se relaxovat a rozjímat.

30) ZHLUBOKA DÝCHEJTE pět minut každý den. Dýchejte nosem, nikoli ústy. Pokud chcete svoje dýchání vylepšit, naučit se dýchat bránicí, endogenně, používejte Frolovův dýchací trenažer. Velmi vhodné jsou pravidelné návštěvy solné jeskyně nebo inhalace solné dýmky.

31) NETRAPTE SE A NESTRESUJTE SE VĚCMI, KTERÉ MOMENTÁLNĚ NEMŮŽETE ZMĚNIT. Některé věci se budete muset naučit dlouhodobě snášet. Ne na každý problém se najde okamžité řešení.

32) POBÝVEJTE V PŘÍRODĚ každý den, kdekoliv je to možné. Mějte spojení se zemským magnetismem. Pokud často jezdíte autem nebo bydlíte ve výškových budovách či pracujete s počítačem, nedostatek zemského magnetismu může působit únavu, zpomalenou detoxikaci těla, pomalé hojení, sníženou imunitu. Pijte zmagnetizovanou vodu, používejte magnetoterapeutické šperky nebo nízkofrekvenční pulzní magnetoterapii.

33) NEZIŠTNĚ DENNĚ NĚCO PRO NĚKOHO UDĚLEJTE.

34) USMÍVEJTE SE.

35) BOJUJTE PROTI NEGATIVNÍM EMOCÍM jako jsou žal, zatvrzelá nedůvěra, sobectví a žárlivost.

36) UČTE SE BÝT SPOKOJENI s tím, co máte. Hledejte Toho, kdo všechno kolem nás stvořil a kdo nám to všechno dává. Respektujte Jeho zásady.

37) NAJDĚTE ROVNOVÁHU mezi prací, rodinou a svými zájmy.

38) ZÁSADOTVORNÉ POTRAVINY JSOU: prakticky všechna zelenina a ovoce (kromě švestek a klikvy) zejména syrová rajčata, grapefruity, citróny, pomeranče, celer, petržel, řeřicha, banány, červená řepa, melouny a štáva z nich je vynikající na pročištení cév a na vyčištení těla od usazenin z tvrdé vody , mořské a sladkovodní řasy, mandle.

39) KYSELINOTVORNÁ JÍDLA JSOU ZEJMÉNA: živočišné proteiny a koncentrované uhlohydráty jako zrna, chleba a cukry ; dále alkohol, maso, uzeniny, vody sycené CO2. Jezte 4x více zásadotvorných potravin než kyselinotvorných. 

40) Pozor, každá běžná rýma je výrazem snahy těla „vyčistit dům“. Nepodceňujte „banální“ chřipky a nachlazení. Každý takový projev je výrazem přetížení imunitního systému, který volá po úlevě, a každá přecházená chřipka či nachlazení vytváří v těle stále větší a větší deficit. Jsou také velkou zátěží pro srdce.

41) Nepotlačujte zvýšenou teplotu paraleny a aspiriny, zvýšená teplota je přirozená obranná reakce organismu. Raději ulehněte, hodně pijte, dopřejte tělu odpočinek a čas pro boj s nemocí. Nepotlačujte příznaky choroby, ale hledejte její příčiny. V nemoci vždy zahajte dietu a pročištovací kůru, pokud to neděláte pravidelně.

42) Neabsolvujte zbytečná očkování, pěstujte přirozeně zdravý a silný imunitní systém.

43) Častá zácpa a plynatost je velmi nebezpečná, dbejte na pravidelné vyprazdňování . Na mikrobiální nerovnováhu ve střevech nepomáhají projímadla, ale příjem užitečných baktérií (Laktobacilus Acidophilus, bifidus), odkyselení střeva napr. řasou chlorella pyrenoidosa, dostatek vlákniny ve stravě. V jogurtech s ušlechtilými kulturami není přívětivých laktobacilů a bifida dostatek, používejte potravinový doplněk. Pozor, ne každý BIO jogurt také tyto užitečné kultury obsahuje. Může to být jen obchodní název.

44) Bolesti hlavy, kromě těch, které jsou způsobeny slunečním úpalem, nadměrným hlukem, úrazem páteře nebo tlakem na ni, jsou důsledkem toxického stavu těla nebo nedostatečného pitného režimu. NESTAŇTE SE POLYKAČEM PRÁŠKU PROTI BOLESTI (ve větším množství jsou velmi škodlivé na játra, způsobují žaludeční vředy a vnitřní krvácení), pročistěte si trávící trakt a cvičením se starejte o svoji páteř. Velmi účinně zde také pomůže poctivá reflexní terapie.

45) Veškeré KOŽNÍ PROBLÉMY JSOU VNĚJŠÍM DŮKAZEM VNITŘNÍHO TOXICKÉHO STAVU způsobeného kvašením a hnitím nedokonale strávených uhlohydrátů a proteinů. Pokud trpíte kožními problémy, většinou to nespraví drahé masti a krémy.

46) Nechte si ze zubů ODBORNĚ odstranit amalgámové výplně obsahující škodlivou rtuť a jiné težké kovy. Jako zubní výplně požadujte kompozitní materiály. Pokud se k odstranění amalgámu neodhodláte, užívejte alespoň dostatek chlorelly, zinku, selenu, a jiných antioxidantů (Vit. C, E).

47) Samozřejmě NEKUŘTE AKTIVNĚ ANI PASIVNĚ!

48) Alespoň jednou týdně používejte SUPER RAVO ZAPPER na zničení parazitů, plísní a virů v těle.

49) Vzdělávejte se v oblasti přírodní medicíny a holistické výživy. Poznání v této oblasti jde velmi rychle kupředu.

50) Uvědomte si, že v období větší stresové záteže ( rozvod, úmrtí blízkého člověka, nemoc, problémy v práci, zkoušky ve škole, ztráta zaměstnání, výrazná změna v životě…), má vaše tělo větší nároky na příjem vitamínů a minerálů. Nedovolte, aby se vaše tělo vyčerpalo. Rozhodně v takovém období používejte potravinové doplňky.

51) NEUŽÍVEJTE NADMĚRNĚ ANTIBIOTIKA, velmi narušují střevní mikroflóru a oslabují imunitní systém. Nezávažná nachlazení a chřipky raději vyležte a neurychlujte.

52) Jezte tak, abyste měli z jídla požitek, netrapte se drastickými a jednostrannými dietami. Jezte co nejrozmanitější stravu, ale všeho s mírou!